De integratie van magazijnsoftware samen met het ERP-systeem brengt vele voordelen met zich mee. Maar wat is een goede magazijnsoftware en wat houdt eigenlijk een ERP-systeem in? Wij nemen je mee in deze begrippen en bespreken de voordelen van de integratie van deze twee systemen.

Wat is magazijnsoftware (WMS)?

Magazijnsoftware is een systeem dat contant de voortgang van goederen in het magazijn monitort en verwerkt. Met professionele WMS software (Warehouse Management Software)  heb je real-time voorraadbeheer, wat betekent dat je continu inzicht hebt in de status van producten, van ontvangst en verwerking tot aan verlating van het magazijn. Het systeem is specifiek bedoeld om de operationele processen in het magazijn te optimaliseren. Een magazijnsoftware kan zich ontfermen over de volgende activiteiten:

  • Magazijnruimte optimaal gebruiken
  • Dagplanningen opstellen die haalbaar zijn
  • Real-time voorraadbeheer gedurende het hele proces
  • Efficiënt en gedetailleerd orders verwerken
  • Monitoren van de prestaties en verbeterpunten ontdekken

Wat is een ERP-systeem?

Een ERP-systeem staat voor Enterprise Resources Planning en is een softwareprogramma dat de informatiestromen in een bedrijf vereenvoudigt en ondersteunt. Het systeem organiseert de operationele diensten van een bedrijf en elk team heeft toegang tot dezelfde database, wat de communicatie tussen de medewerkers makkelijker maakt en fouten voorkomt. Dit systeem voldoet aan de behoeften van alle afdelingen, zoals onder andere aan de logistieke afdeling.

Een ERP- en WMS systeem als oplossing

De implementatie van een WMS systeem zal de operationele activiteiten van je bedrijf stroomlijnen. Bij een WMS systeem zijn de gegevens een alleenstaand onderdeel, namelijk bij het magazijn. Door WMS te integreren met het ERP-systeem zal de productiviteit, nauwkeurigheid en efficiëntie in de bedrijfsvoering groeien. 

Het samenvoegen verbetert de bedrijfsprocessen en zorgt voor een efficiënter gebruik van de beschikbare fysieke ruimte en de tijd van de medewerkers. De informatie die uit het WMS systeem komt, komt ook meteen in het ERP systeem, waardoor alle afdelingen beschikken over de juiste inzichten.

 

De grote voordelen van de integratie 

Door de integratie van een ERP-systeem en een WMS-systeem kan het bedrijf profiteren van vele grote voordelen. Met de WMS software van MontaWMS beheer, coördineer en optimaliseer je de processen en afhandelingen in je eigen magazijn en met het ERP-systeem zorg je voor een gestroomlijnde communicatie door de gehele bedrijfsvoering. Een bedrijf met deze twee systemen samen, zorgt voor een synergie die de communicatie tussen afdelingen bevordert en de operationele efficiëntie vergroot. 

Daarnaast is het bedrijf in staat om nauwkeuriger bij te houden waar de producten zich precies bevinden, hoeveel ervan op voorraad of in de pijplijn zitten en wanneer aanvullingen nodig zijn. Dit helpt bij het minimaliseren van voorraadverspilling en meer inzicht in waar een bestelling van een klant zich bevindt en wanneer het wordt verstuurd. Dit zorgt dus ook voor een betere klantenservice en klanttevredenheid. 

Het geeft het bedrijf de complete informatie die nodig is om waarde te creëren en zorgt er tevens voor dat er haast papierloos gewerkt kan worden. Handelingen worden geautomatiseerd, waardoor er ook veel tijd wordt bespaard. Dit versnelt de doorlooptijd van bestellingen, voorkomt fouten, wat een verbeterede operationele efficiëntie betekent en zich ook vertaalt in een hogere klanttevredenheid en wellicht ook een concurrentievoordeel door een betere service en snellere levering.

Door admin